Sites

Op het internet is veel informatie te vinden over water, waterdiertjes, waterkwaliteit en de onderlinge samenhang. Een deel hiervan is bedoeld voor de professionele gebruikers, maar ook de liefhebber kan veel vinden. Hieronder een selectie van de sites die ik gevonden heb.

Verder heb ik een hoop boeken in de kast staan die over het onderwerp water en waterdieren gaan. Een kijkje in mijn bibliotheek.

Om te beginnen wat nederlandse boeken voor de amateur natuuronderzoeker.

  • Vijver, sloot en plas (Scheffer en Cuppen)Scheffer & Cuppen: Vijver, sloot en plas (2005)
    Tirion Uitgevers, Baarn


    Marten Scheffer en Jan Cuppen hebben een uitstekende gids gemaakt voor het leven in het zoete stilstaande water. Als u een boekje zoekt om zelf op dit gebied door te gaan, dan moet u dit aanschaffen. Zeer aan te bevelen.
  • Zoetwaterleven van Noordwest-Europa (Greenhalgh en Ovenden)Greenhalgh & Ovenden: Zoetwaterleven van Noordwest-Europa: (2007)
    Tirion Uitgevers, Baarn


    Een uit het engels vertaald boek, dat net wat te veel wil laten zien en daardoor net niet voldoet. Is wel meer gericht op het onderscheiden van soorten. In combinatie met het boek van Scheffer en Cuppen kom je een heel eind in je kennis van het zoete water.
  • Wat vind ik in sloot en plas (Prud'Homme van Reine)Prud'homme van Reine: Wat vind ik in sloot en plas (1941, 1969)
    Thieme & cie, Zutphen


    Eerste druk uit 1941, ik heb de 8ste druk uit 1969. Leuk en simpel boekje om snel algemene kennis op te doen. Het is nog wel te krijgen bij antiquariaten als De Slegte. Als u het tegenkomt, kopen.
  • Inleiding tot de kennis van de ongewervelde zoetwaterdieren en hun milieu (Higler)Higler: Inleiding tot de kennis van de ongewervelde zoetwaterdieren en hun milieu (1986)
    KNNV uitgeverij, Zeist


    De wetenschappelijke mededeling nr 103, waarin Bert Higler een aanzet doet tot het bijbrengen van kennis aan niet wetenschappers. Bevat onder andere een tabel om tot de hoofdgroepen van de macofauna te komen. Als u het ooit tegenkomt voor een klein prijsje, meenemen.
  • Sloot en plas (Wootton)Wootton: Sloot en plas (1980)
    Zuidgroep BV, Den Haag


    Een deeltje uit de serie 'natuurwijzer', vertaald uit het engels, uitgegeven in 1980. Zo beknopt dat je er eigenlijks niks aan hebt. Dergelijke gidsen kunnen ze beter niet in de winkel leggen. Als u het antiquarisch voor een prikkie kunt kopen, is het aardig om eens door te kijken.
  • Plassen & rivieren (Parker)Parker: Plassen & rivieren (1988)
    Trendboek BV, Maarssenbroek (uitgegeven voor HEMA)


    Een fotoboek uit de reeks 'goed bekeken', dat aan het zelfde euvel lijdt als het voorgaande boekje. Ook dit is uit het engels vertaald, uitgegeven in 1988, en zo beknopt dat je er niks aan hebt. Voor de liefhebber.
  • Vissen in troebel water (Bloksma en Jonker)Bloksma en Jonker: Vissen in troebel water (1982)
    Jeugdbondsuitgeverij


    Een boekje over het zelf uitvoeren van wateronderzoek, uitgegeven door leden van zoetwaterwerkgroepen van de jeugdbonden (NJN en ACJN). Moeilijke dingen worden simpel uitgelegd. Uitgevoerd met een hoop maffe tekeningetjes, die het lezen prettig maken. Je moet wel even in de speciale terminologie komen. Ik heb mijn exemplaar gevonden in het Natuurhistorisch museum in Leeuwarden.
  • Bij het voerscheppen (Tomey)Tomey: Bij het voerscheppen (Levend voer in zomer en winter) (1969)
    Uitgave van de Nederlandse bond Aqua-Terra


    Wim Tomey heeft in een grijs verleden deze handleiding geschreven voor de fanatieke aquariumliefhebber. Een praktisch boekje met goede informatie, dat tweedehands nog wel te krijgen is.


  • Nu volgen wat meer wetenschappelijke boeken.

  • Aquatische oecologie (Ringelberg)Ringelberg: Inleiding tot de aquatische oecologie in het bijzonder van het zoete water (1976)
    Bohn, Scheltema & Holkema, Utrecht


    Het standaardwerk van Joop Ringelberg uit 1976, gericht op de derdejaars student biologie. Voor de gevorderde liefhebber die vooral wat wil weten van de ecologische theorie.
  • Limnologie (Gillard)Gillard: Limnologie (1977)
    E. Story-scientia, Gent


    Ongetwijfeld het standaardwerk van de hoogleraar A. Gillard, maar ik krijg niet zo'n hoogte van de bedoeling van dit boek. Het is vooral erg fysisch ingestoken en springt een beetje van de hak op de tak. Ongetwijfeld belangrijk als je zijn colleges volgt, maar voor dagelijks gebruik niet aan te bevelen.
  • Macro-invertebraten en waterkwaliteit (De Pauw en Vannevel)Pauw, De & Vannevel: Macro-invertebraten en waterkwaliteit (1991)
    Stichting Leefmilieu, Antwerpen


    Dit boek is de basis van het waterkwaliteitssysteem dat op deze site behandeld wordt. Het bevat een groot aantal uitgebreide tabellen en een bespreking van onderzoeksmethoden en waterkwaliteitsbepalingen. Zeer uitgebreid en goed. Een boek dat een heruitgave zou moeten krijgen.
  • Geobiologie (Baas Becking)Baas Becking: Geobiologie of inleiding tot de milieukunde (1934)
    W.P. van Stockum & zn., Den Haag


    Een heerlijk oud, maar ook opmerkelijk modern boek. Grafieken met handgeschreven teksten geven iets amateuristisch in het uiterlijk, maar dat is de inhoud niet. Die is opmerkelijk modern en geeft goede beschrijvingen van het fysische en chemische watermilieu. Als u het tegenkomt, meteen aanschaffen.
  • Het leven der dieren in het water (Jordan)Jordan: Het leven der dieren in het water (1939)
    NV A. Oosthoek's uitgevers my, Utrecht


    Een populair wetenschappelijk boek uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. Dat betekent veel feitenkennis in verhaalvorm opgediend. Doet nu gedateerd aan, maar is toch leuk om te lezen.


  • In het Verenigd Koninkrijk zijn ook een hoop populaire boeken over waterleven uitgegeven.

  • waterways and waterl life of Great Britain (Angel & Wolseley)Angel & Wolseley: Waterways and Water Live of Great Britain (1986)
    Peerage Books, London


    Een redelijk uitgebreid beschrijvend boek met een hoop foto's van het waterleven in Engeland.
  • Ponds and streams (Clegg)Clegg: Ponds and Streams a nature guide (1989)
    The Crowoods Press, Marlborough


    Ook een beschrijvend boek met veel mooie foto's.
  • A key to the major groups of British Freshwater InvertebratesP.S. Croft: A key to the major groups of British Freshwater Invertebrates (1986)
    Field Study Counsil, Field Studies 6 (https://www.field-studies-council.org/shop/publications/freshwater-invertebrates-aidgap/)


    Een engelstalige veldgids met een uitgebreide set tabellen om de veschillende groepen macrofauna op naam te brengen. Hier zou een Nederlandse vertaling van moeten komen! Een aanrader.